מהו פרפור חדרים?

הלב הוא שריר פעיל אשר באמצעות פעולה של התכווצות ושחרור שואב דם ומבצע העברה שלו לשאר חלקי הגוף. פעולת הלב מוסיפה להתקיים בכל מצב, ממנוחה ושינה ועד לפעילות פיזית מאומצת, וחיונית לצורך המשך הקיום. מצב של פרפור חדרים הוא מצב מסכן חיים הפוגע בתפקוד הלב התקין.

פרפור חדרים
פרפור חדרים – מדריף מקיף לאבחון וטיפול בפרפור חדרים

 

מה זה פרפור חדרים?

הלב מורכב משני חדרים אשר מתכווצים ודוחפים את הדם לשאר חלקי הגוף, כאשר פרפור חדרים מתייחס להפרעה בקצב התכווצות החדרים ודחיפת הדם. ההפרעה בקצב באה לידי ביטוי בקצב מהיר במיוחד של פעילות חדרי הלב, ירידה מיידית ומשמעותית בלחץ הדם ופגיעה בשחרור תקין של דם אל שאר חלקי הגוף.

פרפור חדרים היא הפרעה המתרחשת כתוצאה מקצב פעילות לב מוגברת שאינה מותאמת לתפקוד הגוף.

מהן הסיבות לפרפור חדרים?

הפרעה בקצב הלב בדגש על פרפור חדרים עשוי להתרחש כתוצאה ממספר רב של גורמים:

#1 פגם מולד – פגם מולד בלב, בין אם בצע תיקון שלו וביו אם לאו, יגביר את הסיכון לאירועי לב ולפרפור חדרים.

#2 פגם לבבי כתוצאה מהיסטוריה רפואית – מטופלים לאחר התקף לב או אירוע לבבי אחר עשויים לסבול מרקמת שריר לב צלקתית ומפגיעה במערכת העצבית ומערכת ההולכה של הלב, שיגבירו את הסיכויים להפרעות קצב לב ולפרפור חדרים.

#3 מחלות בשריר הלב – מחלות הפוגעות המבנה שריר הלב, יוצרות עיבוי של השריר, פגיעה במרקם שלו ובהולכת קצב תקינה.

#4 שימוש בחומרים מסכנים – שימוש בקוקאין וסוגים שונים של סמים, צריכה מופרזת של אלכוהול, מוכרים גם תחת צריכת מנת יתר ועשויים להביא לפרפור חדרים ולפגיעה בלתי הפיכה.

#5 התחשמלות – התחשמלות חיצונית של מטופל תביא לפגיעה ישירה בקצב ההולכה של הלב.

מהם התסמינים של פרפור חדרים?

פרפור חדרים מצריך תגובה מהירה וטיפול מידי, מה שמצריך היכרות עם התסמינים והבנה איך מאבחנים פרפור חדרים בלב.

תסמינים בולטים לקיום של פרפור חדרים:

  • כאבים בחזה
  • דפיקות לב מואצות במצב מנוחה
  • סחרחורת
  • בחילה
  • קושי נשימתי
  • התעלפות

* התסמינים עשויים להופיע כשעה ויותר בטרם הופעת פרפור חדרים כאיתות להפרעה בפעילות הלב הסדירה.

האם יש דופק בפרפור חדרים?

במצב של פרפור חדרים, למרות שמתקיימת פעילות מוגברת של הלב, אין דופק למטופל, מה שהופך את המצב למסכן חיים. מתן טיפול באמצעות החייאה ידנית או שוק חשמלי באמצעות מכשיר דפיברילטור, מיועד להסדיר את פעילות קצב הלב ולהשיב את המטופל למצב של דופק סדיר.

האם פרפור חדרים מסוכן?

קיימת חשיבות לתגובה מהירה ולמתן מענה בשל הסיכון המוגבר והמיידי אשר קיים במצב של פרפור חדרים.

פרפור חדרים הוא מצב מסכן חיים, וללא מתן מענה רפואי ועזרה ראשונה בתוך 4-5 דקות, אי אספקת הדם למוח עשויה לגרום לנזק מוחי בלתי הפיך ועד למוות.

איך מטפלים בפרפור חדרים?

טיפול בפרפור חדרים עשוי להיות מציל חיים כאשר זה ניתן באופן מידי. בשל הסיכון הרב הכרוך במצב של פרפור חדרים, הסטטיסטיקות המציגות נתונים קשים בנוגע לכמות אירועי הלב המתרחשים מדי שנה, ניתן למצוא מכשיר דפיברילטור במגוון מרחבים ציבוריים, מסחריים: בתי ספר, קניונים, בנייני משרדים ועוד.

#1 שימוש בדפיברילטור לצורך טיפול בפרפור חדרים בזמן אמת מספק תגובה מהירה וטיפול בהפרעת קצב הלב עד לכדי הסדרה שלו, חידוש אספקת הדם למוח והימנעות מנזק מוחי קבוע.

#2 שימוש בדפיברילטור יכול להתבצע על ידי בעל הכשרה במתן עזרה ראשונה, אולם גם על ידי עוברי אורח ללא הכשרה, כאשר מכשירים אלו כוללים הנגשה של הוראות הפעלה ושימוש פשוטות.

#3 לצד מתן עזרה ראשונה באמצעות שוק חשמלי דפיברילטור, חשוב להזמין את שירותי מד"א, להמשך טיפול ופינוי המטופל לבית החולים הקרוב לייצוב מלא וקבלת טיפול תרופתי או טיפול אחר על פי צורך.

המלצות לשמירה על אורח חיים תקין עם פרפור חדרים

מטופל אשר סבל בעבר מפרפור חדרים או מבעיית לב אחרת, מצוי בסיכון מתמיד לפרפור חדרים. מטופלים אלו זקוקים למעקב רפואי, טיפול תרופתי (בעיקר להסדרת לחץ דם קבוע תקין), תפריט מאוזן ושמירה על אורח חיים בריא.

במקרים מסוימים לאחר הפרעת קצב לב תיתכן השתלה של מכשיר דפיברילטור תת עורי לצורך ניטור קבוע של קצב הלב ומתן שוק חשמלי בזמן אמת במקרה הצורך.

בעבור מטופלים בעלי עבר של מחלות לב או כאלה המצויים בקבוצת סיכון למחלות לב ולפרפור חדרים, מומלץ לאתר את מיקום מכשיר הדפיברילטור בכל מרחב ציבורי בו הם מצויים, החל מבתי מלון, מתחמי הופעות ופנאי, מקום עבודה, קניון ואחרים. בעבור בעלי סיכון מוגבר קיימת גם ערכת דפיברילטור ניידת הניתנת לנשיאה ולניוד לצורך שימוש אישי, הצבה בבית או במקום העבודה, ושימוש מהיר ונגיש במקרה הצורך.

מה ההבדל בין פרפור חדרים לפרפור פרוזדורים?

רבים טועים לחשוב כי מצב של פרפור פרוזדורים זהה הוא למצב של פרפור חדרים. בפועל מדובר בשני מצבים רפואיים שונים, בעלי רמת סיכון שונה, וצורך בתגובה ובטיפול מסוג שונה.

  • הפרעות קצב בפרפור חדרים נוצרות כתוצאה מקצב לב מוגבר וגורמות לסכנת חיים מיידית, כתוצאה ממניעת אספקת דם למוח.
  • הפרעת פרפור פרוזדורים לעומת זאת, נוצרת כתוצאה מהפרעת קצב אשר יוצרת גירוי חשמלי מאזור שונה בלב (הפרוזדורים – קרויים גם העליות), עשויה להביא להיווצרות של קרישי דם קטנים אשר מסכנים את העורקים וחוסמים את כלי הדם, מה שמסכן את המטופל באירוע מוחי.
  • למרות הדמיון בין השניים: הפרעת קצב תוך סיכון לאירוע מוחי, ההבדל הניכר בין שני האירועים הוא זמן התגובה הנדרש: בעוד שהפרעת פרפור חדרים מחייבת בטיפול מהיר בזמן אמת, הצטברות של קרישי דם בעת פרפור פרוזדורים תגרום לנזק מצטבר ולסיכון לטווח הארוך יותר.