מהו מכשיר דפיברילטור אוטומטי?
באופן כללי, דפיברילטור אוטומטי בודק את קצב הלב של המטופל ושולח שוק חשמלי ללא התערבות אנושית.
דפיברילטור אוטומטי חיצוני (AED – Automated External Defibrillator) הוא מכשיר נייד המשמש עבור מקרים בלתי צפויים של אירועי לב. מכיון שפועל באופן אוטומטי, ה-AED הינו קל ונוח לשימוש במצבי חירום, כך שגם מי שאינו מומחה או איש מקצוע מוסמך מתחום שירותי הרפואה יוכל לסייע במצבי חירום פתאומיים.
לכן, זהו סוג הדפיברילטור אשר נמצא בדרך כלל במקומות ציבוריים כגון בתי אבות, מרכזי קניות ומסחר, מוסדות חינוך ובתי עסק המכילים למעלה מ-500 איש. כמו כן, AED יימצא במקומות המעניקים שירות רפואי, כגון אמבולנסים ובתי חולים.
דפיברילטור אוטומטי חיצוני מיועד לשימוש על אנשים מגיל 8 ואילך, כיון שלא רק אנשים מבוגרים עשויים להזדקק לטיפול שכזה. לצערנו, מקרים של דום לב עשויים להתרחש בכל גיל.
מחיר דפיברילטור אוטומטי נע בדרך כלל בין 4,000 ₪ ל-5,000 ₪, אך קיימים מכשירי AED שעלותם מגיעה גם ל-6000-7,000 ₪ והמחירים של הדגמים המתקדמים ביותר עשויים להגיע עד ל-10,000 ₪. עוד מידע כאן.
איך פועל דפיברילטור אוטומטי?
ה-AED שולח שוק חשמלי אל הלב, לאחר שבדק את קצב פעימותיו. כאשר מכשיר ה-AED מזהה שיש צורך בשליחת אנרגיה חשמלית אל לב המטופל הדבר מתבצע באופן אוטומטי ומתקבלת מהמכשיר הודעה קולית על כך.
מתי ואיך להשתמש בו?
יש להשתמש ב-AED אם נקלעתם לסיטאוציה בה אדם עובר אירוע לב כלשהו: כאשר לאדם בקרבתכם אין דופק, אינו נושם כראוי או לא נושם כלל, מאבד הכרה, לא מראה סימני תגובה לקריאה בשמו ולמגע גופני (לדוגמא: אינו מגיב כלל לצביטה) – ייתכן ואלו סימנים לאירוע לב, כגון דום לב או התקף לב.
לאחר הזמנת אמבולנס וביצוע החייאה (מתן עזרה ראשונה, כלומר, לחיצות על בית החזה והנשמה מפה לפה), הדליקו את ה AED-והוציאו את שתי האלקטרודות. מקמו את האלקטרודות כאשר אחת מהן בדיוק מעל הלב של המטופל והשנייה על הגב, בדיוק מצידו האחורי של הלב.
אם מיקום זה של האלקטרודות אינו מתאפשר מכל סיבה שהיא, ישנה שיטה נוספת למקם את האלקטרודות: אחת מונחת מתחת לעצם הבריח, מימין, והשנייה מתחת שריר החזה, לשמאלו.
על מנת לבצע את הדפיברילציה בהצלחה, חשוב לשים לב כי האלקטרודות ממוקמות באופן מדויק!
מכשיר ה-AED יבדוק את קצב פעימות הלב של המטופל. בהתאם לכך יעביר (או לא יעביר) שוק חשמלי למטופל באופן אוטומטי.
המכשיר יסמן לכם האם השוק החשמלי בוצע בהצלחה, והאם עליכם לחזור אל מתן פעולות עזרה ראשונה.
תוך כדי שאתם ממשיכים בתהליך, חשוב להיות ערניים ומודעים לתגובות מהמטופל: האם הוא חוזר לנשום, מזיז את העפעפיים, או כל תגובה אחרת. אם נראית תגובה כלשהי, או כאשר הדפיברילטור מורה על הפסקה לצורך בדיקת קצב פעימות הלב – הפסיקו מיד את פעולת הדפיברילטור.
אזהרה: לעולם אין לגעת במטופל בזמן פעולת הדפיברילציה!
מהם ההבדלים בין דפיברילטור אוטומטי לחצי אוטומטי?
דפיברילטור חצי אוטומטי (SAED – Semi-automatic External Defibrillator) הוא מכשיר ביניים בין אוטומטי לידני, המעביר אנרגיה חשמלית אל הלב על ידי שתי אלקטרודות (בדומה לדפיברילטור אוטומטי). אולם בניגוד לדפיברילטור אוטומטי, בדפיברילטור חצי אוטומטי השוק החשמלי מתרחש באמצעות לחיצת כפתור.
בשל כך, הדפיברילטור החצי אוטומטי דורש התערבות של מגע אנושי על מנת ליצור את השוק החשמלי. יש צורך בידע רפואי מקצועי על מנת להשתמש בו, היות ואינו מכשיר אוטומטי לחלוטין. בניגוד לדפיברילטור חצי אוטומטי, מכשיר ה-AED האוטומטי פשוט יותר לשימוש ולכן מחירו עשוי להיות מעט גבוה יותר מהדפיברילטור החצי אוטומטי.
הבדל נוסף הוא שהדפיברילטור החצי אוטומטי מהיר יותר מהאוטומטי.
האם קיים דפיברילטור אוטומטי דובר עברית?
כן! בישראל ניתן לרכוש דפיברילטור אוטומטי שהוראותיו הקוליות בעת פעולה נאמרות בעברית. ניתן גם לרכוש דפיברילטור "דו לשוני" הדובר עברית ואנגלית, אותו ניתן לתכנת לסירוגין לאחת משתי השפות, בהתאם הצורך.