החייאה (Cardio Pulmonary Resuscitation – CPR) היא מספר פעולות עזרה ראשונה, אותן יש להגיש באופן מידי לאדם המראה מצוקה בריאותית. חשוב לציין כי החייאה הינה אף ורק עזרה ראשונית ומידי ואינה מהווה תחליף לעזרה מאנשי מקצוע. יש להזעיק את שירותי מד"א ולהעניק עזרה ראשונית עד להגעתם.

פעולות ההחייאה הבסיסיות הן לחיצות על בית החזה והנשמה מפה לפה. שתי פעולות אלו מתבצעות לסירוגין וזהו למעשה מתן עזרה ראשונה.

באילו מקרים ומתי נדרשת החייאה?

כאשר אדם אינו חש בטוב – קוצר נשימה, חסר הכרה, אינו נושם באופן סדיר או שפסק לנשום. שימו לב אם אדם בקרבתכם מראה או מדווח על סימנים כאלו, כיוון שאלו עשויים להיות סימנים להתקף לב, דום לב, או איזושהי בעיה לבבית אחרת, אשר מחייבת מתן החייאה ועזרה ראשונה.

לפני שתסייעו לאדם שבמצוקה, חשוב לדעת איך מבצעים החייאה. חובה לעשות זאת לפי סכמת החייאה, המראה איך עושים החייאה. יש לפעול לפי סדר פעולות ההחייאה.

החייאה 101
החייאה בעזרת דיפיברילטור שלב אחר שלב

שלבי ההחייאה

1. יש לבדוק אם האדם בהכרה, על ידי קריאה בשמו ודיבור אליו.

2. אם לא הגיב לדיבור, עברו לבדוק אם מגיב למגע כלשהו: מגע קל כגון צביטה קלה. שימו לב שהמגע אינו חזק מדיי.

3. אם האדם אינו מגיב, יש להזעיק אמבולנס ולהביא מכשיר החייאה דיפיברילטור: המכשיר בו תשמשו יהיה דפיברילטור חיצוני אוטומטי (Automated External Defibrillator – AED).

כדאי ומובן כי לא תהיו לבדכם במערכה במצב זה, וכי אדם נוסף בסביבתכם יביא לכם את המכשיר ויסייע לכם בכל תהליך ההחייאה ועזרה לאותו אדם המצוקה. בדרך כלל, הדפיברילטור הוא מכשיר נגיש, זאת כיון שבכל מקום ציבורי המיועד לאכלס 500 אנשים ומעלה מחויב בהחזקת דפיברילטור.

על מנת שתוכלו להיות מוכנים למצב של החייאה, כדאי לרכוש דפיברילטור ביתי. המכשיר מסייע בכך שהוא אמור להחזיר את הלב למצבו הסדיר בכך שמפסיק את  פרפורי לב. כל זאת  – עד כמה שניתן, כמובן.

חשוב לשים לב, כמובן, כי אתם משתמשים בצורה נכונה במכשיר:

לכן חשוב מאוד לעיין במדריך הפעלה והוראות לשימוש בדפיברילטור בטרם כל שימוש בו: הדליקו את הדפיברילטור, הוציאו את שתי האלקטרודות ומקמו אותן באופן הבא:  האחת בדיוק מעל הלב והשנייה על הגב, מצידו האחורי של הלב  עם זאת, ייתכן כי מסיבה כזו או אחרת, לא תצליחו למקם כך את האלקטרודות. במידה וזה קורה, נסו להניח אלקטרודה אחת מתחת בצד הימני – מתחת לעצם הבריח, ואת השנייה מתחת ולשמאלו של שריר החזה.

אלו הן הוראת כלליות, אך המכשיר ייתן לכם הוראות תוך כדי העבודה בו. חשוב לשים לב להוראות אלו תוך כדי שאתם מבצעים החייאה בעזרת הדפיברילטור, ולבצע אותן באופן מדויק.

4. יש ללחוץ על החזה (עיסוי) ולהיעזר בדפיברילטור: לחצו על בית החזה בין הפטמות, במרכז בית החזה, בחוזקה ובמהירות – עשו 30 עיסויים בסבב אחד, בקצב מינימלי של 100 עיסויים בדקה.

5. בצעו הערכה מחודשת בכל פעם שחלפו 120 שניות מההחייאה

6. המשיכו בפעולות ההחייאה לפי ההנחיות הקוליות של ה-בדפיברילטור, עד להגעת האמבולנס.

זוהי, למעשה, החייאה בסיסית, הלוא היא החייאת אדם מבוגר . על מנת לסייע בצורה נכונה, מומלץ לעבור קורס החייאה. התרגול בקורס יתבצע בעזרת בובת החייאה: זוהי בובה בצורת ובגודל אדם, כלומר – צורתה וגודלה נראים טבעיים ואנושיים, על מנת שתשמש לדמות מצבי מצוקה בצורה האמינה והקרובה ביותר למציאות. הבובה מהווה סימולטור, הדומה לאדם אמיתי.

CPR זוהי ההחייאה הבסיסית לאדם בוגר. אולם מעבר אליה, ישנם כמובן עוד מספר סוגים של החייאה ושל מתן עזרה ראשונה, אותם תמיד כדאי לדעת. יש לשים לב בין סוגיי ההחייאה השונים:

אחד החשובים מבין קורסי ההחייאה הוא קורס החייאה מתקדמת, אשר מיועד לאנשי מקצוע, כגון צוותים רפואיים, אחיות, פרמדיקים וכדומה. בהחייאה המתקדמת  בו ישנו דגש משמעותי על טיפולי חירום: מניעת דום לב, החייאה מוקדמת.

כמו כן, בהחייאה המתקדמת יתבצע שימוש באסטרטגיות ובכלים מתקדמים בדרכי הנשימה – כגון אוורור בעזרת מסכות-שק –  כאשר מתרחש דום לב. ההחייאה המתקדמת עשויה לכלול מתן אפינפרין (אדרנלין) במינון רגיל. באופן שוטף, יתבצעו הכשרה והדרכה מחודשות בכל הקשור להחייאה מתקדמת.

ישנם גם קורסי ריענון הנתינים לאותם אנשי מקצוע מעת לעת.

כאשר חושבים על אירועי לב ובעיות לבביות העלולות להוביל למצבי חירום הכרוכים בהחייאה ובמתן עזרה ראשונה, חושבים בדרך כלל כעל אנשים מבוגרים. אך לצערנו, אין זה נכון: אירועי לב אינם פוסחים על אף גיל, בין אם זהו גיל אפס או מאה.

גם ילדים ואף תינוקות עלולים להגיע למצבים כאלו. בשל כך, מעבר להחייאת אדם מבוגר, ישנם גם החייאה לתינוקות והחייאה לילדים. החייאת אדם מבוגר שונה מאשר החייאות לתינוקות ולילדים. אלו למעשה שלושה סוגי החייאה שונים.

החייאה לתינוקות

החייאה לתינוק בהגדרתה מיועדת לבני אפס עד שנה.

  1. אם התינוק אינו בהכרה ואינו מגיב למגע כגון ליטוף או נגיעה קלה, בדקו את דופק התינוק.
  2. לאחר שהזעקתם עזרה מקצועית (אמבולנס – דרך 101) והתחילו את ההחייאה: במשך כשתי דקות, בצעו שתי הנשמות ואז 15 עיסויים באופן מחזורי על בית החזה של התינוק. המשיכו בהחייאה עד להגעת האמבולנס.

החייאה לילד

החייאה בילדים מוגדרת, בגדול, גילאי שנה עד גיל 8.

העיסוי בבית החזה יתבצע בשתי ידיים, או יד אחת – תלוי מה גודלו של הילד.

את הדפיברילציה יש לבצע עם מדבקות המותאמות לילדים.

קצב החייאה הוא למעשה יחס העיסויים להנשמות של 2 הנשמות על כל 15 עיסויים.

בלימודי ההחייאה עבור תינוקות וילדים, התרגול הפרקטי מתבצע אף הוא באמצעות בובת החייאה. הבובה תהיה, כמובן, בובת סימולטור של תינוק או ילד, בהתאמה. כמובן שגם בקרב תינוקות וילדים, החייאה ומתן עזרה ראשונה אינם מהווים תחליף לסיוע מקצועי. יש להזעיק אמבולנס ולוודא כי הילד או התינוק מקבלים טיפול מאנשי מקצוע מוסמכים.

באופן כללי, אמנם החייאה ומתן עזרה ראשונה הם רק הסיוע הראשוני לאדם המראה סימני מצוקה בריאותית. הם אינם תחליף לרופאים, פרמדיקים ויתר אנשי המקצוע הרלוונטיים של עולם הבריאות, אך הם מסייעים להצלת חיי אדם. הסיוע הראשוני יכול להיות קריטי במצבים של מצוקה לבבית. מתן עזרה ראשונה והחייאה עשויים להיות הבדל משמעותי, לעתים אולי אפילו ההבדל בין חיים ומוות.