שאלות ותשובות בנושא דפיברילטור: מה זה דפיברילטור AED, איך עובד דפיברילטור, שימוש בדפיברילטור, בחירת מכשיר, זמן טעינה ועוד

דפיברילטור שאלות ותשובות
שאלות ותשובות חשובות בנושא דפיברילטור: מה זה, הוראות הפעלה, בחירת מכשיר ועוד

 

דפיברילטורים – תשובות לשאלות נפוצות

✔️ מה זה דפיברילטור AED?

דפיברילטור AED (automated external defibrillator), או בעברית "דפיברילטור

אוטומטי חיצוני" הוא מכשיר רפואי, אשר מנטר את קצב הלב של המטופל. במידה והמכשיר מזהה הפרעת קצב מסכנת חיים, המכשיר נותן למטופל שוק חשמלי, כדי להחזיר את קצב הלב למצב תקין.

דפיברילטור חיצוני אוטומטי מזהה ומטפל בשתי הפרעות קצב מסוימות, הנחשבות למסכנות חיים: טכיקרדיה על-חדרית, ופרפור חדרים. תפעול המכשיר פשוט מאד, ומתאים לשימוש גם עבור אנשים שלא עברו הכשרה רפואית.

קריאה נוספת: דפיברילטור AED

 

✔️ איך עובד דפיברילטור?

דפיברילטור משמש לאבחון וטיפול בהפרעות קצב מסכנת חיים מסוג פרפור חדרים. בזמן פרפור חדרים המערכת החשמלית בלב עובדת בצורה לא תקינה, והלב לא מצליח להתכווץ כפי שהוא אמור. כתוצאה מכך, לא מוזרם מספיק דם עם חמצן לאיברי הגוף – מצב העלול להסתיים במוות ללא טיפול מהיר (תוך פחות מ-4 דקות).

מכשיר דפיברילטור מאבחן את הפרעת הקצב ובמקרה שמדובר בפרפור חדרים, שולח שוק חשמלי באופן אוטומטי. השוק החשמלי מסדיר את פעימות הלב של המטופל. לאורך כל התהליך מכשיר הדפיברילטור מקריא הוראות תפעול ברורות בעברית.

מידע נוסף: תחזוקת דפיברילטור | בדיקת תקינות דפיברילטור

 

✔️ מתי מחברים דפיברילטור?

השימוש בדפיברילטור נעשה רק כאשר יש צורך בהחייאה, באחד מהמצבים הבאים:

#1 האדם מחוסר הכרה ולא מגיב.

#2 האדם לא נושם.

#3 האדם נושם בצורה לא סדירה.

במידה ואנחנו מבחינים באדם מחוסר הכרה, יש לחייג למד"א ולפעול לפי הדרכות המוקדן. המוקדן ינחה אתכם כיצד לבצע החייאה, באמצעות עיסוי עמוק של הלב. במקביל, יש לחבר את האדם למכשיר דפיברילטור במהירות האפשרית. כל שניה קריטית להצלת חיים.

 

✔️ איך משתמשים בדפיברילטור?

# שלוב 1 – התקשרו למד"א באופן מיידי, והישארו עם מוקדן מד"א על הקו כשהשיחה על רמקול.

# שלב 2 – נסו להשיב את האדם להכרה באמצעות ניעור, צעקה או מחיאת כף ליד האוזן.

# שלב 3 – במידה והאדם לא שב להכרה – החלו בביצוע פעולות החייאה באמצעות עיסוי לב עמוק בקצב של 100 לדקה. במקביל, בקשו מאדם אחר בסביבה להביא דפיברילטור.

# שלב 4 – וודאו שהמטופל יבש ובמקרה הצורך יבשו אותו, כדי למנוע התחשמלות ופציעה חמורה כתוצאה מהשוק החשמלי של הדפיברילטור.

# שלב 5 – הדליקו את מכשיר הדפיברילטור, המכשיר יחל בהקראת הוראות פעולה ברורות. הקפידו לפעול לפיהן.

# שלב 6 – הדביקו את שתי המדבקות על חזה המטופל.

# שלב 7 – הרחיקו את כולם מהמטופל לפני מתן השוק, והתרחקו בעצמכם.

# שלב 8 – המשיכו לפעול על-פי הוראות המכשיר. המכשיר ינטר את קצב הלב של המטופל ובמקרה הצורך ייתן שוק חשמלי.

# שלב 9 – יש להמשיך בפעולת העיסוי ולעקוב בדריכות אחר הוראות המכשיר, עד שמד"א מגיעים לזירה.

קריאה נוספת: הוראות שימוש בדפיברילטור – מדריך מלא

 

✔️ איך בוחרים דפיברילטור?

#1 אחריות על תקלות – בחרו במכשיר אשר מספק אחריות לתיקונים מטעם היצרן (אחריות מטעם היבואן אינה מספקת, משום שלרוב היבואנים אין מעבדת תיקונים בארץ). אורכה של אחריות סטנדרטית נע בין 5 ל-10 שנים.

#2 אורך חיי הסוללה – וודאו שאורך חיי הסוללה של המכשיר ארוך מספיק לסוג השימוש הנחוץ לכם. 

#3 סוג המכשיר – החליטו אם אתם מעדיפים דפיברילטור אוטומטי, חצי-אוטומטי או ידני. דפיברילטור אוטומטי מפענח ונותן שוק חשמלי ללא התערבות חיצונית, והוא מתאים לשימוש במקומות ציבוריים בהם אין צוות רפואי מיומן, כמו בתי ספר ומקומות עבודה.
דפיברילטור חצי-אוטומטי, לעומת זאת, מצריך לחיצה על כפתור "אבחון" ולאחר מכן לחיצה על כפתור למתן שוק – ולכן מתאים יותר לבתי חולים ומרפאות עם צוות מיומן.
תפעול דפיברילטור ידני דורש הפעלה של איש מקצוע מוסמך בלבד, ונפוץ בעיקר באמבולנסים.

#4 הדרכת תפעול – וודאו שהמכשיר מספק הדרכה ברורה. כל המכשירים הנמכרים בארץ מספקים הדרכה בעברית, אך בחלקם יש הדרכה וורבלית מפורטת יותר מאשר במכשירים אחרים.

קריאה נוספת: דפיברילטור חצי-אוטומטי | סוגי דפיברילטורים קיימים | דפיברילטור מומלץ

 

✔️ מהו חוק הצבת דפיברילטור במקומות ציבוריים?

חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים נחקק בשנת 2008 התשס"ח. החוק מחייב הצבה של דפיברילטור בכל מוסד ומקום ציבורי, שיכול להכיל 500 איש או יותר. על המקום לוודא שהמכשיר תקין ונגיש, ושמיקום המכשיר מסומן בשילוט מתאים. מקום ציבורי שאינו עומד בתקן, ייקנס בקנס כספי.

מקומות ציבוריים עליהם חל החוק כוללים: קניונים, אצטדיונים, משרדי ממשלה, מכוני כושר, בתי-מלון, מקומות עבודה בהם מועסקים 500 איש ומעלה, מוסדות השכלה גבוהה, בתי סוהר, תחנות רכבת, גני אירועים, אוניות עם 100 מושבים לפחות ומקומות רחצה מוכרזים.

לקריאה נוספת בנושא: חוק הצבת דפיברילטור

 

✔️ מה ההבדל בין קוצב לב לדפיברילטור?

קוצב לב ודפיברילטור הם שני מכשירים שונים, המטפלים בסוגים שונים של הפרעות קצב.

קוצב לב (Pacemaker) מיועד לטיפול במטופלים הסובלים מקצב לב איטי מדי. קוצב לב שומר שהדופק לא ירד לערכים נמוכים מדי, ובמקרה הצורך מעלה את הדופק באמצעות מתן פולסים חשמליים. קצב לב איטי יכול לגרום לתחושת חולשה, סחרחורת וקוצר נשימה.

דפיברילטור (Defibrillator) מיועד למטופלים שנמצאים בסיכון למוות פתאומי בשל הפרעת קצב מהירות, ממקור חדרי (לרוב מעל 200 פעימות לדקה) – כאשר המכשיר מזהה הפרעת קצב כזאת, הוא שולח שוק חשמלי המסדיר את פעילות הלב ומציל את חיי המטופל.

מידע נוסף: דפיברילטור מושתל

 

✔️ כמה זמן לוקח לדפיברילטור להיטען עד שאפשר להתחיל לבצע טיפול?

דפיברילטור צריך להיטען לפני שהוא מוכן לתת שוק חשמלי לחולה. משך הטעינה תלוי בדגם המכשיר, רוב המכשירים נטענים תוך 0-30 שניות. במכשירים מסוימים הטעינה מתבצעת מבעוד מועד, מה שמאפשר מתן שוק מיידי.

למהירות והמשכיות פעולות ההחייאה יש קשר ישיר על סיכויי ההישרדות של המטופל – כל שנייה קריטית. בנוסף, יש לוודא שסוללות הדפיברילטור טעונות תמיד ומוכנות לשימוש במקרה הצורך.

✔️ עשוי לעניין אותך גם: דפיברילטור לבניין מגורים | דפיברילטור לאופניים | דפיברילטור לחדרי כושר | השכרת דפיברילטור