למעלה מעשרת אלפים ישראלים מגיעים לאשפוז מדי שנה בשנה, בעקבות התקף לב (אירוע לבבי). אולם למרבה המזל, בשנים האחרונות עלתה באופן ניכר המודעות לסממנים המקדימים להופעת התקפי לב ולסימפטומים האופייניים לאירוע לבבי, כך שניתן בהחלט להקדים תרופה למכה ולטפל בהתקפי שלב בשלביהם ההתחלתיים בהצלחה. היות וזיהוי מוקדם של התסמינים של התקף לב הוא המפתח למניעת אירוע לבבי חמור ולהחלמה מהירה, את הסקירה שלפניכם נקדיש להכרת התסמינים האופייניים לאירועים לבביים ולהצגת כללי האצבע שעליהם מומלץ לפעול במידה ואתם או אדם אחר בקרבתכם חווים אותם.
מהו התקף לב / אירוע לבבי?
התקף לב / אירוע לבבי (המכונים בעגה הרפואית: "אוטם שריר הלב"), מתרחשים כאשר אספקת הדם לשריר הלב נפגעת. החסימה היא לרוב תוצר של הצטברות שומן, כולסטרול ותאים דלקתיים, בדפנות העורקים הכליליים – כלי הדם המזינים את הלב. היות וזרימת הדם ללב היא חיונית להזנתו בחמצן וחומרי הזנה נוספים, חסימה באספקת הדם ללב עלולה לגרום להיווצרות נזק חמור לאזורים שונים בלב (נמק לבבי) בבי ואף למוות.
עם זאת, אף שהתקפי לב עלולים להיות קטלניים, באמצעות מודעות לסימנים המקדימים להתקף לב ולתסמינים האופייניים לאירוע לבבי, ניתן בהחלט לספק לאדם שחווה אותם טיפול מציל חיים, כפי שנסביר בפרוטרוט בשורות הבאות.
הודות למגוון אמצעים למתן עזרה ראשונה לחולי לב, הזמינים כיום במרחב הציבורי, הסיכויים להצלת חייהם של אנשים החווים אירוע לבבי, גדולים מבעבר.
סימנים מקדימים להתקף לב ותסמינים לאירוע לבבי
לא כל האנשים שעוברים אירוע לבבי, חווים בהכרח את אותם הסימפטומים ובאותה רמת חומרה. ישנם אפילו אנשים שלא חשים בתסמינים האופייניים לאירוע לבבי כלל ועיקר (כפי שנסביר בהמשך) בעוד שאחרים עלולים לחוות התקף לב פתאומי המתבטא כדום לב. יחד עם זאת, ככל שאדם מבחין ביותר סימנים מקדימים ותסמינים מהסוג שמנינו לעיל, כך גדל הסיכוי לכך שאכן מדובר בהתקף לב, המחייב טיפול מיידי.
זיהוי הסימנים המקדימים האופייניים להתקפי לב, הם מרכיב מפתח ביכולת התגובה המיידית ומתן עזרה לאדם במצוקה. להלן טבלה המפרטת את הסימנים המקדימים להתקף לב וכמו את את התסמינים האופייניים לאירוע לבבי:
סימנים מוקדמים להתקף לב | תסמינים של אירוע לבבי |
---|---|
כאב קל או אי נוחות באזור החזה (עלול להופיע לסירוגין) | לחץ או תחושת התכווצות בחזה |
כאבי כתפיים, צוואר או לסת | כאב מפושט באזור החזה העלול להתפשט לכיוון הזרועות, הצוואר, הסרעפת, הלסת או הגב |
הזעה | בחילות |
בחילה | קשיי עיכול |
הקאות | צרבת |
סחרחורת | כאבי בטן |
התעלפות | קוצר נשימה |
קוצר נשימה | זיעה קרה |
חרדה | עייפות / חולשה |
תחושת בלבול | סחרחורות |
כאמור לעיל, להתקפי לב לא תמיד נלווים סממנים מובהקים המרמזים באופן חד משמעי על הופעתם. נימול ביד שמאל בהתקף לב או אירוע לבבי הוא אמנם סימן שכיח, אך הוא אחד מני רבים אחרים שגם אותם חשוב להכיר. במקרים מסוימים, האדם הסובל מאוטם שריר הלב, חש נימול ביד שמאל או תחושת חולשה בזרוע השמאלית. אולם במקרים אחרים הכאב עלול להופיע דווקא בכתף הימנית, בגב, באזור הבטן העליונה ואף בלסת.
✔️ למידע נוסף בנושאים: החייאה 101, סוגי דפיברילטורים
טיפול ראשוני באירוע לבבי
כיום, אנשים רבים מצליחים לשרוד התקפי לב, בזכות הטיפול הראשוני היעיל שניתן להם.
במידה ואתם או אדם אחר בסביבתכם מציגים סממנים שעלולים להעיד על אירוע לבבי, עליכם לחייג באופן מיידי למוקד מד"א (101) ולהזמין ניידת טיפול נמרץ (אמבולנס). עד הגעתו של האמבולנס, יש להעביר את האדם החווה את התקף הלב, למצב של שכיבה על הצד או ישיבה בברכיים כפופות לכיוון החזה.
אסור לשתות או לאכול במצב זה. במידה ומתרחש אובדן הכרה, יש לוודא כי נתיבי האוויר פתוחים ולבצע החייאה, כפי שיוסבר בהמשך.
כמה זמן נמשך התקף לב?
תסמיני התקף לב, אורכים במרבית המקרים מספר דקות. הם עשויים להיעלם ולהופיע לסירוגין, במשך שעות. אף שישנם מקרים שבהם התסמינים של התקף לב מופיעים באופן פתאומי ובעוצמה שקשה להתעלם ממנה, במרבית המקרים, הסימפטומים של אירוע לבבי מופיעים בהדרגה וגורמים לכאב קל או אי נוחות מינורית יחסית. מסיבה זו, אין להקל ראש בתסמינים שצוינו לעיל, ובמידה וחשים בהם, יש להתפנות לטיפול נמרץ לביצוע בדיקות וקבלת טיפול הולם בהקדם האפשרי.
מהו אירוע לבבי קל?
אירוע לבבי "קל" הוא מונח המתייחס לאירועים לבביים שבהם זרימת הדם באחד מעורקי הלב נחסמת באופן חלקי המגביל את אספקת הדם המחומצן לשריר הלב. אם הרופא אומר לכם שעברתם אירוע לבבי קל, פירוש הדבר הוא ככל הנראה, שללבכם לא נגרם נזק חמור וכי המצב עודנו הפיך.
הטיפול בהתקף לב בבית החולים, כרוך במרבית המקרים בביצוע "צנתור", קרי – הליך המיועד לפתיחת העורק שנחסם בעזרת בלון, והצבת התקן שנקרא "תומכן" (או בלעז: 'סטנט') במטרה להותיר את העורק פתוח לזרימת דם.
התקף לב שקט
התקף לב שקט הוא אירוע לבבי המתרחש ללא הופעתם של סימנים מקדימים או תסמינים, או כזה הכולל תסמינים שקשה למרבית האנשים לזהות כסימפטום אופייני להתקף לב. אנשים שלוקים בהתקף לב שקט, לא תמיד יחושו כאבים בחזה או קוצר נשימה, המיוחסים במקרים רבים לאירועים לבביים. למעשה, רבים נזכרים רק בדיעבד בכך שחוו קשיי עיכול, תחושת כיווץ או לחץ באזור החזה.
יחד עם זאת, חשוב לדעת כי התקף לב שקט, כמו כל התקף לב, כרוך בחסימת זרימת הדם ללבכם ופגיעה אפשרית בשריר הלב. יתרה מכך, התקף לב שקט מעמיד את האדם הלוקה בו בסיכון גבוה יותר לאירוע לבבי נוסף, שעלול להיות קטלני מקודמו, לצד סיבוכים, כגון אי ספיקת לב. הדרך היחידה לדעת אם עברתם התקף לב שקט, הינה לבצע בדיקת הדמיה, כגון אקו לב. לכן אם אתם חושדים בכך שחוויתם התקף לב שקט, עליכם לפנות לרופא המשפחה שלכם או לקרדיולוג בהקדם.
בנוסף, בדומה להתקף לב אצל גברים, גם התקף לב אצל נשים מאופיין בכאב, לחץ או תחושת אי נוחות בחזה, העלולה להקרין לאזורים אחרים בפלג הגוף העליון. התקף לב אצל נשים מתבטא במקרים רבים גם בדקירות, קוצר נשימה, עצבנות, בחילות, צרבות, הזעה מוגברת, תחושת תשישות, וסחרחורות עד כדי עילפון. אולם לא תמיד מגיעים הסימפטומים הללו לצד כאבים באזור החזה.
לכן נשים רבות החוות תסמינים של אירוע לבבי, מתקשות בלא מעט מקרים לזהות כי מדובר בהתקף לב. זאת למרות העובדה שאצל נשים, הסימנים המקדימים להתקף הלב עשויים להופיע במשך תקופה ארוכה יחסית (חודש ויותר) לפני האירוע הלבבי עצמו. יתר על כן, ידוע גם כי נשים חוות התקף לב שקט (אירוע לבבי נטול תסמינים ברורים) בשכיחות גבוהה יותר מגברים.
✔️ מידע נוסף בעמוד הראשי
התקף לב בגיל צעיר
מחקרים מהעת האחרונה, חשפו כי בין 10 ל – 15 אחוז מן האנשים החווים התקף לב, לוקים בו עוד לפני הגיעם לגיל 50. הגורמים להתרחשותו של התקף לב בגיל צעיר, דומים בחלקם לאלו המובילים לאירוע לבבי בגילאים מאוחרים יותר.
אולם ישנם גם כמה גורמים שהם ספציפיים יותר להתרחשות אוטם שריר הלב באנשים צעירים, ובכללם: שימוש בסמים ממריצים (כגון קוקאין) או טרשת עורקים, שהינה הגורם העיקרי לרובם המוחלט של התקפי לב המופיעים בגילאים מוקדמים. בגילאים הללו, טרשת עורקים בעורקי הלב, נובעת בכרבע מן המקרים מקרישיות יתר של הדם, שהיא תוצר של שימוש בתרופות מסוימות, כדוגמת גלולות למניעת היריון.
ישנם גם מקרים של התקף לב בגיל צעיר הנגרמים בעקבות מצבים נדירים יותר, כגון קרע פנימי של עורק כלילי המוביל להיווצרות של קרישי דם (אירוע שהתרחשותו שכיחה יותר בקרב נשים בהיריון מתקדם, בסמיכות למועד הלידה).
כמו כן, חרף המוניטין החיוביים שיצאו לעיסוק בפעילות ספורטיבית בהקשר לשמירה על בריאות הלב, חשוב לציין כי גם פעילות ספורטיבית עצימה מאוד המתבצעת על ידי אנשים שלא הכינו את גופם כראוי לביצועה, עלולה להסתיים באירוע לבבי בגיל צעיר.
החייאה 101
במקרה שאדם נמצאים בקרבתו של אדם שלקה בהתקף לב והגיע למצב של אובדן הכרה, אסור לבזבז אף רגע. לאחר שפניתם למד"א בטלפון 101 והזמנתם אמבולנס, עליכם להתחיל לבצע פעולות החייאה ללא שהות, על פי הכללים שלהלן:
- יש לבדוק כי האדם בהכרה ונושם.
- יש לפתוח נתיבי אוויר באמצעות הזזת הראש הצידה ובמידת הצורך לפנות הפרשות מחלל הפה.
- יש לבצע לחיצות חזה על גבי עצם החזה ("מפתח הלב") בתדירות של 100 לחיצות בדקה. שלב זה הוא קריטי.
- אם נמצא עמכם אדם נוסף, על אחד מכם לבצע הנשמה באמצעות מסכת הנשמה (לפי הנחיות משרד הבריאות), בעוד השני ממשיך בביצוע לחיצות חזה.
- יש לעשות שימוש בדפיברילטור – מכשיר שנותן פולס חשמלי ללב כדי להשיב את קצב הלב לסדרו. דפיברילטור אוטומטי זמין במקומות ציבוריים רבים בארץ, וניתן להשתמש בו בקלות כדי להציל חיים, עד שמד"א מגיעים (כפי שנסביר להלן).
איך להשתמש בדפיברילטור?
מרבית מכשירי הדפיברילטור הממוקמים בשטחים ציבוריים (כמו מרכזי קניות, בתי ספר וכדומה) ניתנים להפעלה פשוטה יחסית ללא צורך בידע רפואי קודם. כדי להשתמש בדפיברילטור עליכם ללחוץ על כפתור ההפעלה של המכשיר, ויתר ההנחיות לביצוע ההחייאה באמצעותו יושמעו לכם בעברית, שלב אחר שלב.
גם באמצעות דפיברילטור אוטומטי ניתן לבצע החייאה באדם שלקה בהתקף לב, בעקבות דום לב או מצב של פרפור חדרים. פעולתו של הדפיברילטור האוטומטי מתבצעת על ידי מתן מכת חשמל ללב לשם החזרתו לתפקוד סדיר. דפיברילטור אוטומטי מורכב משני לוחות או אקלטרודות גדולות, שמונחים על חזהו של האדם הלוקה בליבו.
חשוב לציין שאת הדפיברילטור האוטומטי יכול כל אדם להפעיל גם אם אין לו ידע רפואי קודם.
לאור פשטות ההפעלה של דפיברילטורים אוטומטיים, מכשירי החייאה מסוג זה מותקנים על פי דרישות החוק, במיקומים בולטים במרחב הציבורי, כגון מקומות עבודה מרובי עובדים, מוסדות ציבור, מוסדות חינוך, קניונים וכן הלאה.