אי ספיקת לב – כשהלב לא עומד בעומס

הלב שלנו עובד כמשאבת של דם, אבל מה קורה כשהמשאבה הזאת נפגעת, ולא מצליחה להזרים מספיק דם לגוף? אי ספיקת לב זוהי מחלה שכיחה הגורמת לתמותה בשיעורים גבוהים בעולם המערבי. הכל על אי ספיקת לב ואופן הטיפול בה.

 

אי ספיקת לב
מה זה אי ספיקת לב ומי נמצא בקבוצת סיכון? התשובה לשאלה זאת ועוד

 

מה זה אי ספיקת לב?

אי ספיקת לב (Heart Failure) זוהי תסמונת שבה המשאבה של הלב לא מצליחה לעשות את עבודתה כראוי, ולספק לגוף את כמות הדם הדרושה לו. המחלה יכולה להיות מחלה קלה יחסית, ולבוא לידי ביטוי רק בזמן מאמץ גופני. במקרים חמורים יותר, המחלה מורגשת גם במצב מנוחה. אי ספיקת לב מתרחשת כתוצאה מליקוי תפקודי או מבני של הלב.

תלונות אופייניות בקרב החולים באי ספיקת לב הן קוצר נשימה, עייפות, בצקות ולעיתים גם צבירת נוזלים. אי ספיקת לב היא מחלה כרונית, שנעה בין תקופות יציבות ותקופות פרוגרסיביות, בהן יש החמרה של המחלה.

מידע נוסף: מה זה התקף לב

 

כמה זה נפוץ?

אי ספיקת לב היא מצב שכיח. בקרב האוכלוסייה הכללית אי ספיקת לב מצויה בשיעור של עד 2%. מעל גיל 65 שכיחות המחלה עולה לממדים של 6%-10% מהאוכלוסייה, ושיעור זה נמצא במגמת עלייה. אי ספיקת לב אצל זקנים ומבוגרים מעל גיל 65 היא הגורם מספר אחד לאשפוז בבית חולים.

 

סוגים של אי ספיקת לב

פעולת הלב מורכבת משני שלבים – הרפיה (דיאסטולה) והתכווצות (סיסטולה). נהוג לעשות הבחנה בין  אי ספיקת לב סיסטולית לבין אי ספיקת לב דיאסטולית:

#1 אי ספיקת לב סיסטולית – כאשר יכולת ההתכווצות של שריר החדר נפגעת, הלב מתקשה להתמלא ולהתרוקן באופן יעיל. תפוקת הלב נפגעת.

#2 אי ספיקת לב דיאסטולית במצב של אי ספיקה דיאסטולית, שריר החדר מצליח לבצע את פעולת הכיווץ בהצלחה, אך לא מצליח לבצע הרפיה תקינה, משום שהשריר נוקשה. כתוצאה מכך יכולת המילוי של חדר הלב השמאלי נפגעת, ותפוקת הלב פוחתת. פגיעה דיאסטולית מאפיינת יותר מבוגרים ונשים.

 

אי ספיקת לב – למה זה קורה?

אי ספיקת לב יכולה להיגרם ממגוון רחב של סיבות:

✔️ מחלת לב איסכמתית (Ischemic Heart Disease) – הגורם העיקרי לאי ספיקת לב. כתוצאה מהיצרות הורידים, הלב לא מקבל מספיק חמצן באופן כרוני, ופעילות שריר הלב נפגעת.

✔️ מחלת לב מסתמית (Valvular Heart Disease) – פגיעה במסתמי הלב יכולה להיות מולדת, או נרכשת. מחלת לב מסתמית היא מחלה נפוצה למדי, ובמקרים חמורים הנמשכים לאורך זמן, היא עלולה להתפתח לאי-ספיקת לב.

✔️ דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס, Myocarditis) – דלקת בשריר הלב מופיעה לרוב בקרב אנשים צעירים, ובמקרים חמורים (ונדירים) עלולה להביא למצב של אי ספיקת לב בגיל צעיר.

✔️ קרדיומיופתיה (Cardiomyopathy) – המונח קרדיומיופתיה מתייחס לאוסף מחלות של שריר הלב. קרדיומיופתיות יכולות להיגרם ממגון סיבות, אך לרוב מקורן במחלות גנטיות.

 

מי נמצא בסיכון מוגבר לסבול מאי ספיקת לב?

מצבים רבים מעלים את הסיכוי לסבול מאי ספיקת לב. להלן מספר גורמי סיכון לאי ספיקת לב:

יתר לחץ דםסוכרת וסוכרת מסוג 2 בפרט
טיפולים כימותרפייםהפרעות קצב לב
צריכה מופרזת של אלכוהול וסמיםמחלות בבלוטת התריס
מחלות ריאה ומומי לב מולדיםאנמיה
השמנהמחלת הזאבת
עישוןהמוכרומטוזיס והמוכרומטוזיס

 

איך מזהים אי ספיקת לב
אי ספיקת לב תסמינים, קבוצות סיכון, טיפולים

 

תסמינים של אי ספיקת לב

נהוג לחלק אי ספיקת לב לשתי קבוצות – אי ספיקת לב שמאלית וימנית:

# אי-ספיקת לב שמאלית – נגרמת כתוצאה מפגיעה בחדר שמאל של הלב, החלק האחראי על הזרמת הדם לכל הגוף. תסמינים של אי-ספיקת לב שמאלית הם קוצר נשימה במאמץ קל ולפעמים גם במנוחה, עייפות וחולשה. כמו כן, תיתכן הצטברות נוזלים בריאות.

# אי-ספיקת לב ימנית – מתרחשת כתוצאה מירידה ביכולת החדר הימני של הלב להתכווץ כראוי ולהזרים את הדם לריאות. כתוצאה מכך, הדם נאגר בוורידים. עליית הלחץ בווירידים גורמת לנוזלים לדלוף, ולהצטבר באיברים שונים בגוף . התוצאה – בצקות, צבירת נוזלים ונפיחות, בעיקר ברגליים ובבטן. במקרה של צבירת נוזלים בבטן ובאגן ייתכנו תסמינים נוספים כגון חוסר תיאבון, בחילות והקאות.

לעיתים קיים שילוב בין שני של אי ספיקת לב שמאלית וימנית.

 

איך מאבחנים אי ספיקת לב?

במידה וחשים תסמינים שונים כגון קוצר נשימה, בצקות או קושי ניכר במאמץ – יש לפנות לבירור רפואי. הדבר נכון במיוחד בקרב מי שסובלים מרקע רפואי של מחלת לב כלילית, יתר לחץ דם או בעיות במבנה הלב. אבחון אי ספיקת לב נעשה באמצעות בדיקת אקו לב, בדיקת אק"ג וצילום חזה.

בנוסף, מומלץ לבצע בדיקות מעבדה מקיפות, כדי לברר אם ישנם גורמים רפואיים הניתנים לטיפול.

 

איך מטפלים באי ספיקת לב?

טיפול באי-ספיקת לב יתמקד בעיקר במניעת החמרה נוספת במחלה. בחלק מהמקרים נוכל לזהות סיבה חיצונית שגרמה לאי ספיקת הלב. במקרה כזה, טיפול בבעיה החיצונית יביא לשיפור בתפקוד הלב.

הטיפול במחלה מתבסס על טיפול תרופתי באי ספיקת לב לצד שינוי באורח החיים. במידה והמקור לאי הספיקה הוא פגם מבני בלב, אפשר לבצע ניתוח תיקון.

בנוסף, ניתן להשתיל קוצב לב – מחקרים מוכיחים כי השתלת קוצב לב מאריכה תוחלת החיים עם אי ספיקת לב.

במקרים של אי ספיקת לב חמורה ובמידה והפתרונות האחרים כשלו – תישקל האפשרות של השתלת לב.

✔️ עשוי לעניין אותך: מדריך ביצוע החייאה | הוראות שימוש בדפיברילטור

 

טיפול טבעי באי ספיקת לב

חלק מרכזי בטיפול באי ספיקת לב מתמקד בשינוי אורח החיים של המטופל. קיים קשר אדוק בין אי ספיקת לב ופעילות גופנית – פעילות גופנית קבועה בפיקוח רפואי יכולה להביא להטבה משמעותית באיכות החיים. בנוסף על כך, יש להגביל את צריכת המלח, ולצרוך לא יותר מ-2,400 מ"ג נתרן ביום.

את צריכת המים יש להגביל ל-1.5 עד 2 ליטר ביממה.