חשוב לדעת להפעיל את הדפיברילטור ולהשתמש בו בצורה נכונה ויעילה. הפעלת דפיברילטור בצורה אפקטיבית וזריזה היא קריטית כאשר קורה מצב חירום של אירוע לבבי.
יש לפעול במהירות, בשיטתיות ובקור רוח. במצבים כגון אלו, כל דקה עשויה להיות קריטית. על מנת לסייע בכך, החלטנו לרכז בדף זה שאלות ותשובות בנוגע לשימוש בדפיברילטור.
מתי מחברים דפיברילטור?
חיבור דפיברילטור יתבצע במקרה בו אדם בסביבתכם עובר באופן פתאומי התקף לב, דום לב, או כל אירוע לבבי אחר. הסימנים לכך הם איבוד הכרה אצל אותו אדם, הפסקת הנשימה או נשימה לא סדירה (מהירה מדי או איטית מדי), קוצר נשימה, זיעה קרה ו/או אם האדם מתלונן על תחושת לחץ, כאב או אי-נוחות בחזה, צפצופים, דפיקות לב מואצות, ו/או סחרחורת.
איך לבצע החייאה עם דפיברילטור?
באם נקלעתם למצב חירום, בו אדם מראה סימנים של בעיה לבבית אשר הופיעה באופן פתאומי ואינכם אנשי מקצוע, תוכלו לבצע את ההחייאה תתבצע בעזרת שימוש בדפיברילטור אוטומטי חיצוני (AED – Automated External Defibrillator).
על מנת לדעת בוודאות אם יש צורך בהפעלת המכשיר, בדקו את המטופל: עליכם לראות אם המטופל מגיב לקריאה בשמו ולמגע פיזי כגון צביטה. אם אינו מגיב, עקבו אחר ההנחיות הבאות:
לפני הפעלת המכשיר, הזמינו אמבולנס ובצעו החייאה (מתן עזרה ראשונה), כלומר – לחיצות על בית החזה והנשמה מפה לפה. חשפו את אזור החזה של המטופל; במידת הצורך – הסירו או חתכו את בגד המטופל. ודאו כי האזור נקי. לאחר מכן , עברו לשימוש בדפיברילטור.
איך מפעילים את הדפיברילטור?
הניחו את המכשיר ליד המטופל. שימו לב כי המכשיר עומד במורה יציבה על הרצפה. הדליקו את המכשיר והוציאו את האלקטרודות.
איך משתמשים בדפיברילטור?
פתחו את מכסה הדפיברילטור. כעת, על המכשיר להתחיל להשמיע הוראות קוליות. בחלק מן המכשירים, ההוראות הקוליות ילוו בתצוגה על צג המכשיר. תצוגה זו תסייע להמחיש באופן ברור יותר את כל המהלכים שיש לבצע.
לאחר מכן, הסירו את כיסוי הדבק ממדבקות המכשיר, המראות באם אכן מדובר בדום לב. מיקום מדבקות הדפיברילטור יהיה על בית החזה של המטופל: הדביקו את המדבקה הימנית מתחת לעצם הבריח של המטופל, בחלק הימני של גופו, ואת המדבקה שמאלית הדביקו באזור שריר החזה, בצידו השמאלי של המטופל.
לאן מחברים את האלקטרודות?
חברו את השקע המהבהב שבדפיברילטור אל תקע האלקטרודות. מקמו את האלקטרודות כך: אלקטרודה אחת מעל הלב בדיוק, והשנייה על הגב, מצידו האחורי של הלב. שיטה נוספת בה ניתן להשתמש היא הנחת אלקטרודה אחת מימין, מתחת לעצם הבריח, ואת השנייה מתחת ולשמאלו של שריר החזה.
חשוב לשים לב כי מיקום האלקטרודות מדויק, היות וכל תזוזה קטנה מהמיקום בו עליהן להיות מסוגלת להשפיע על הדפיברילציה.
לאחר שמיקמתם את האלקטרודות, הדפיברילטור מתחיל לעבוד באופן אוטומטי: המכשיר בודק את קצב פעימות הלב של המטופל ושולח אנרגיה חשמלית בהתאם לכך.
המכשיר יסמן לכם אם השוק החשמלי נשלח, ואם יש צורך לחזור אל מתן עזרה ראשונה.
המשיכו בתהליך זה, אולם במקביל – שימו לב למצבו של המטופל: בעקבות כל תגובה מצד המטופל כגון הזזת העפעפיים, התעוררות, סימני נשימה וכדומה, או כאשר המכשיר מסמן לבצע הפסקה לצורך בדיקת קצב פעימות הלב – הפסיקו מיד את עבודת המכשיר.
לכן, יש לשים לב לא רק למצב המטופל, אלא במקביל – לשים לב גם להוראות הניתנות מהמכשיר.
אזהרה: בזמן העברת שוק חשמלי מדפיברילטור, וכאשר הדפיברילטור מראה הודעה (קולית ו/או הודעת תוכן) כי הוא בודק את קצב הלב של המטופל – אין לגעת במטופל.
במידה והטיפול נעשה באמצעות דפיברילטור חצי אוטומטי (SAED – Semi-automatic External Defibrillator) – יש להשתמש בו באותה הצורה בה נעשה שימוש ב- AED, אך ההבדל הוא שב – SAED ישנו כפתור המפעיל את האנרגיה החשמלית; זאת בניגוד לאוטומטי, בו המכשיר מפעיל את הפולסים החשמליים בעצמו. בדפיברילטור החצי אוטומטי, המכשיר נותן הוראה מתי יש ללחוץ על הכפתור האדום המהבהב, אשר מפעיל את ההלם החשמלי.
הערות:
- ניתן לבצע החייאה בדפיברילטור בקרב בני שמונה (ילד ממשקל 25 ק"ג) ואילך. קיימות אלקטרודות מיוחדות המיועדות לטיפול בילדים, ומתאימות לטיפול למשקל נמוך מ-25 ק"ג.
- באם נקלעתם למצב חירום בו עליכם להשתמש בדפיברילטור, כדאי לפעול עם אדם נוסף, אשר יסייע לכם בהזעקת צוות רפואי, מתן עזרה ראשונה, הבאת הדפיברילטור וכו'.
- לאחר הטיפול, הכינו את המכשיר לקראת הדפיברילציה הבאה:
- לא ניתן יהיה להשתמש שוב באותן שתי אלקטרודות – עליכם להחליפן.
- ודאו כי נורית החיווי של האלקטרודות כבויה.
- הטעינו את הסוללה והקפידו על תחזוקה שוטפת של המכשיר.
- בדקו כי נורית חיווי השירות כבויה אף היא.
- סגרו היטב את מכסה הדפיברילטור.
- שימו לב כי נורית החיווי, שמראה כי המכשיר מוכן להצלה, הינה ירוקה ולא אדומה.
- אם יש כרטיס זיכרון – מומלץ להוציא ממנו את הנתונים המופיעים בו. כך יהיה תיעוד ומידע בנוגע לאירוע ולטיפול שהתרחשו כרגע.
- עם כל זאת, שימו לב להנחיות המצורפות אל המכשיר והיעזרו בהן לפי הצורך. כמו כן, חשוב לציין מעבר להוראות האלו – כדאי לעבור הדרכה לשימוש בדפיברילטור. בעזרת הדרכה מקיפה מקצועית, תהיו מוכנים יותר למקרי חירום.