מאז שנת 2008, קיים בישראל חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, הידוע גם כחוק הדפיברילטור.

מה אומר חוק הדפיברילטור?

חוק זה קובע כי חובה להציב לפחות דפיברילטור אחד במקומות ציבוריים, המיועדים להכיל 500 איש או יותר. המקומות המחויבים בחוק זה הינם: תחנות רכבת, משרדים ממשלתיים, בתי אבות ודיור מוגן, מרכזי קניות, מוסדות חינוך והשכלה גבוהה, בתי עסק המאכלסים 500 איש ומעלה, מרפאות, בתי סוהר וכיו"ב. זהו בעצם חוק המחייב החזקה של דפיברילטור אוטומטי העומד בתקני משרד הבריאות.

לפי חוק זה, בעל העסק או המקום הציבורי חייב להיות במעקב ולבדוק באופן שוטף כי המכשיר תקין.

על מנת שיהיה קל ונוח להשתמש בדפיברילטור בעת הצורך, יש צורך בהוראות שימוש ברורות ובשילוט ליד המכשיר; על המכשיר להיות מוחזק במקום נגיש ומרכזי. כמו כן, על מנת שיידעו כיצד להשתמש במכשיר בעת הצורך, על העובדים במקום לעבור קורס החייאה.

באם במקום ציבורי לא מוחזק דפיברילטור, או שבעלה המקום אינו דואג לתקינות המכשיר באופן שוטף, זוהי עבירה על החוק לכל דבר וענין אשר בעקבותיה בעל המקום יחויב בקנס של 10,000 ₪ בפעם הראשונה שנתפס. אם הדבר קורה שוב – יהיה גובה הקנס 30,000 ₪.

האם ישנו חוק המחייב הצבת דפיברילטור בבתי ספר ומוסדות חינוך?

חוק הדפיברילטור מ-2008 אמנם מכליל מוסדות להשכלה, אך הוא מגדיר בפירוש השכלה גבוהה בלבד. הכוונה היא למוסדות על תיכוניים, כגון אוניברסיטאות ומכללות; אלו רק חלק ממוסדות החינוך ואינם כוללים בתי ספר וגנים.

כיון שילדים ונוער (עד גיל 18) בדרך כלל אינם מהווים אוכלוסייה בסיכון להתקפי לב, על פניו נדמה כי אין צורך בהחזקת דפיברילטור בבתי ספר. אך אין כך הדבר: היו מקרים מצערים של בני נוער שהגיעו למקרים קריטיים ואף מוות, אשר ניתן היה למנוע באמצעות מכשיר החייאה. לכן, הצורך בדפיברילטור בבתי ספר הוא קריטי. בעקבות מקרים אלו של אירועי לב בקרב בני פחות מ-18, בשנת 2018 אושר החוק המחייב את מוסדות החינוך, ובכללותם בתי ספר, להחזיק מכשיר החייאה. חוק זה רלוונטי אך ורק לבתי ספר בהם לומדים 500 ילדים או יותר.

האם כל המקומות הציבוריים עומדים בחוק?

אירועי לב ידועים כאחד מגורמי המוות העיקרים בעולם המערבי. בשל כך, חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים הוא חיוני ועשוי להציל אנשים במקרים קריטיים פתאומיים של אירוע לב כזה או אחר. עם זאת, אין ודאות ברורה כי כל המקומות הציבוריים אכן מקפידים על הצבת דפיברילטור. ההערכה היא שכנראה בחצי מהמקומות הציבוריים בהם יש חובה להחזיק מכשיר זה אכן ישנו דפיברילטור, ומקומות רבים אינם מקפידים להציב דפיברילטור, זאת כמובן בניגוד לחוק. כמו כן, בשנת 2016 התברר כי רק כשליש מהמקומות דיווחו כי המכשיר שברשותם תקין.

הערה: תמיד מומלץ שיהיה דפיברילטור בכל מקום עבודה ובכל בית עסק. גם אם אין המקום מחויב לכך על פי חוק, חשוב להיות מוכנים לכל מצב חירום ולכן כדאי להחזיק מכשיר זה. לכל בעל עסק, מכל סוג וגודל, כדאי לרכוש דפיברילטור חיצוני אוטומטי.

עוד על החוק להצבת מכשירי החייאה אוטומטיים במקומות ציבוריים, מתוך ערוץ הכנסת: