בעבר, הדפיברילטורים היו נייחים, עד שבשנות ה-60 החל השימוש בגרסה הניידת של הדפיברילטור. כיום, כל הדפיברילטורים החיצוניים הינם ניידים.

מהו דפיברילטור נייד?

מכשיר החייאה קטן (משקלו בסביבות 1-2 ק"ג) אותו תוכלו לקחת ממקום למקום, ולכל מקום. דפיברילטור נייד פועל על ידי סוללה. תכונות אלו מאפשרות להציב דפיברילטור נייד בבית, בבריכות ציבוריות, בבתי עסק שונים וכדומה.

אילו סוגי דפיברילטורים ניידים קיימים?

דפיברילטור חיצוני אוטומטי נייד (AED – Automated External Defibrillator): מכשיר אוטומטי חיצוני שתפקידו לסייע במקרים פתאומיים של אירועי לב שונים. מחוברות אליו שתי אלקטרודות אותן מצמידים אל בית החזה של המטופל. בהיותו אוטומטי, זהו מכשיר ידידותי ונוח לשימוש. עם ההדרכה הנכונה והמתאימה, כל אדם יוכל להעניק סיוע בעזרת AED, ולא רק אנשי מקצוע מתחום הרפואה. לרוב, מכשיר זה ישמש למקרים פתאומיים ומקרי חירום של דום לב, התקף לב ואירועים לבביים שונים נוספים.

דפיברילטור חצי אוטומטי נייד: דפיברילטור נייד חצי אוטומטי (SAED – Semi-automatic External Defibrillator) הוא מכשיר ביניים בין האוטומטי לידני. בניגוד לדפיברילטור הנייד האוטומטי, על מנת להפעיל את המכשיר החצי אוטומטי, יש ללחוץ על כפתור הגורם לפולס החשמלי לפעול.

בתוך הדפיברילטור החצי אוטומטי מובנה מחשב, אשר מבצע בזריזות אנליזה לקצב ליבו של המטופל. המכשיר יודע בין אם זהו מקרה של דום לב, או לא, ואיזה אירוע בדיוק עובר המטופל, ואת הטיפול המדויק לו זקוק המטופל. כך הדפיברילטור יוצר את הפולס החשמלי בעוצמה הנכונה והמתאימה למטופל ולמצבו.

דפיברילטור חצי אוטומטי נייד דורש ידע מצד המשתמש בו – יותר מאשר הדפיברילטור האוטומטי הנייד, כיוון שיש להפעיל שיקול דעת נכון בהפעלת המכשיר.

דפיברילטור חיצוני ידני נייד: מכשיר הבודק את קצב הלב, והמשתמש בו דואג באופן ידני לאנרגיה החשמלית המופעלת בצורת פולס חשמלי – אל לב המטופל. בדפיברילטור נייד חיצוני לרוב יהיה מכשיר אק"ג מובנה. כיוון שזהו מכשיר ידני ולא אוטומטי, דפיברילטור נייד חיצוני ידני דורש התערבות של אנשי מקצוע; אך ורק בעלי הסמכות המתאימה, כגון פרמדיקים, ישתמשו בו על מנת לתת טיפול. דפיברילטור זה יימצא בבתי חולים, באמבולנסים וכדומה.

מצבי הפעולה הבסיסיים של הדפיברילטור הנייד החיצוני הידני הם היפוך חשמלי מסונכרן (synchronized cardioversion), דפיברילציה חיצונית ודפיברילציה פנימית.

דפיברילטור נייד
דפיברילטור נייד נישא

ההבדלים בין דפיברילטור חיצוני אוטומטי לידני

דפיברילטור נייד אוטומטי מודד בעצמו את המתח החשמלי בו נעשה שימוש למתן אנרגיה חשמלית למטופל, ושולט באופן מוחלט על המתח והאנרגיה החשמלית. לעומתו, הדפיברילטור הנייד הידני אמנם מודד את המתח החשמלי, אך איש המקצוע המתפעל את המכשיר ונותן את הטיפול הוא זה שגם מיישם ושולט במתח ובאנרגיה החשמלית. במכשיר הידני החיצוני, איש המקצוע מתאים את האנרגיה של הדפיברילטור אל המטופל, בעוד הדפיברילטור האוטומטי הנייד עושה זאת ממוחשב.

עבור שימוש בדפיברילטור הנייד הידני יש צורך בידע מקצועי רחב בהרבה מאשר עבור השימוש במכשיר האוטומטי הנייד.

כאשר יש צורך לגרום לכיווץ הלב במצבים מסוימים, הדפיברילטור החיצוני הידני הנייד מסוגל לשלוח פולסים של זרם חשמלי, אך דפיברילטור חיצוני נייד אוטומטי אינו מסוגל לכך. בנוסף, בדפיברילטור החיצוני הידני הנייד יש את האופציה לבצע היפוך חשמלי (cardioversion), כלומר – המכשיר מסוגל להחזיר את הלב לקצב סדיר ורגיל במקרים של  קצב לב מהיר (tachycardia) והפרעות קצב (arrhythmia). אופציה זו אינה אפשרית במכשיר האוטומטי החיצוני הידני.

כמה עולה דפיברילטור נייד?

מחיר דפיברילטור נייד נע בדרך כלל בסביבות 4,500 ₪. מחירי דפיברילטורים ניידים משוכללים, בעלי פיתוחים ייחודיים עשויים להגיע עד 7,000 ₪ ויותר.

איזה סוג דפיברילטור מוצב באמבולנסים של מד"א?

לרוב יהיה זה דפיברילטור חצי אוטומטי. כיוון שמכשיר זה דורש התערבות אנושית מסוימת – אנשי המקצוע והפרמדיקים של מד"א ידעו כיצד להשתמש בו בצורה האופטימלית. לעתים יוצב דפיברילטור נייד ידני באמבולנס.

לקריאה נוספת: דפיברילטור לרוכבי אופניים | מכשיר החייאה לטיולים