מהו דפיברילטור חצי אוטומטי?

דפיברילטור חצי אוטומטי (SAED – Semi-automatic External Defibrillator) הוא מכשיר ביניים בין דפיברילטור אוטומטי לבין מכשיר ידני. בלחיצת כפתור, המכשיר מעביר שוק חשמלי אל לב המטופל. זהו בדרך כלל המכשיר אשר נמצא במכוני רפואה פרטיים, אמבולנסים וכדומה.

כיצד פועל דפיברילטור חצי אוטומטי?

בדומה לדפיברילטור אוטומטי, גם המכשיר החצי אוטומטי בודק את קצב הלב ומזהה הפרעות קצב. כדי להפעילו, יש ללחוץ על כפתור המעביר אנרגיה חשמלית אל בית החזה על ידי שתי אלקטרודות.

יש קווי דמיון בין הדפיברילטור החצי אוטומטי לבין האוטומטי, כיוון ששניהם בודקים את קצב פעימות הלב של המטופל, ומעבירים שוק חשמלי אל לב המטופל. אולם ההבדלים בין דפיברילטור חצי אוטומטי לאוטומטי הם שבדפיברילטור חצי אוטומטי, השוק החשמלי קורה כאשר תלחצו על כפתור המיועד לכך.

כלומר, הדפיברילטור החצי אוטומטי דורש התערבות של מגע אנושי על מנת ליצור את השוק החשמלי. אין הדבר כך בדפיברילטור אוטומטי, בו אין התערבות של מגע אדם כלל.

היות וה-SAED אינו פועל באוטומטיות מוחלטת, יש צורך בידע רפואי המתאים על מנת להשתמש במכשיר האוטומטי, וחשוב להפעיל שיקול דעת על מנת להפעילו כראוי. שימוש שגוי עשוי להוביל לתוצאות מצערות.

כיון שגורם אנושי מפעיל את ה-SAED, אחראי ושולט על המכשיר ופעולתו, פוחת הסיכוי להפעלה בלתי רצויה של המכשיר, אשר עשויה לסכן את מי שאינו המטופל.

בנוסף, הדפיברילטור החצי אוטומטי מסוגל לספק למטופל הלם חשמלי מהר יותר מהאוטומטי. בכך השימוש ב-SAED יעיל יותר בטיפול באדם העובר אירוע לב.

איך משתמשים בו?

לפני תחילת השימוש במכשיר, הזעיקו צוות רפואת חירום, בדקו את דופק ונשימת המטופל ובצעו עזרה ראשונה (הנשמה ולחיצות על בית החזה). וודאו כי עורו ובגדיו של המטופל יבשים – ורק אז הדליקו את המכשיר.

מקמו אלקטרודה אחת מעל הלב, באופן מדויק, ואת השנייה בדיוק מצידו האחורי של הלב, על הגב. אם שיטת המיקום הראשונה אינה מתאפשרת או אינה נוחה, ניתן למקם אלקטרודה אחת מתחת לעצם הבריח, מימין, ואת השנייה מתחת ולשמאלו של שריר החזה.

כל תזוזה קטנה מהמיקום בו על האלקטרודות להיות מסוגלת להשפיע על הדפיברילציה. לכן מיקומן של האלקטרודות חייב להיות מדויק.

המכשיר ייתן הוראות, כגון מתי יש ללחוץ על הכפתור המפעיל את ההלם החשמלי.
שימו לב אם המטופל מגיב למגע או מראה כל סימן שנשימתו חוזרת, לתזוזה של המטופל, וכיו"ב.

חשוב: עליכם לוודא כי איש אינו במגע עם המטופל ועם המכשיר בעת העברת הדפיברילציה.

סוגים שונים של דפיברילטור חצי אוטומטי

  • דפיברילטור חצי אוטומטי ביפאזי: בניגוד לדפיברילטור מונופאזי, בו האנרגיה החשמלית פועלת בכיוון אחד בלבד – מאלקטרודה אחת לכיוון הלב ועד לאלקטרודה השנייה, החשמל בדפיברילטור ביפאזי זורם בשני הכיוונים. דפיברילטור ביפאזי קטן יותר ודורש פחות אנרגיה מאשר המונופאזי. אנרגיה פחותה זו, הנגרמת בעקבות שימוש בגלים ביפאזים, תורמת לסיכון פחות לאוטם שריר הלב. כדאי לקרוא כאן לפרטים נוספים על דפיברילטורים ביפאזים.
  • דפיברילטור חצי אוטומטי של מד"א: מד"א מציעים מכשיר המחובר אוטומטית למוקד החירום של מד"א. בנוסף, מכשיר זה כולל כפתור המעביר את המכשיר למצב טיפול בילדים, הנחיות אודיו בעברית ואף הוראות חזותיות.
    מאז שנת 2019, יזמה מד"א שירות המציע עמדת החייאה הכוללת דפיברילטור במקומות עבודה; דפיברילטור זה מסייע ביתר יעילות במצבי חירום, כיוון שאם אדם מראה סימנים לבעיית לב כלשהי בזמן עבודתו באופן בלתי צפוי, מעבר לשימוש בדפיברילטור – המכשיר יוצר קשר מיידי עם מד"א.

 

כמה עולה דפיברילטור חצי אוטומטי?

מחיר דפיברילטור חצי אוטומטי מתחיל בד"כ מאזור ה-5,000 ₪ ועשוי להגיע עד 7,000 ₪.

מכשירי ה-SAED שמחירם גבוה יותר יכללו שכלולים כגון בדיקת תקינות איכותית במיוחד, מסך תצוגה רחב יותר וכיו"ב.