מדבקות לדפיברילטורים הן חלק בלתי נפרד מן הערכה של דפיברילטור. אלו הן למעשה זוג פדים ייעודיים להדבקה, אשר את כל אחד מהם יש להדביק במיקום שונה על גופו של המטופל.
חשוב שתדעו: מיקום נכון של מדבקת דפיברילטור, קריטי להצלחת הפעולה. במדריך הבא נסביר היכן בדיוק צריך למקם את המדבקות של הדפיברילטור על גופו של המטופל, ועל ההבדלים במיקום המדבקות בין מבוגרים וילדים, נשים וגברים. זכרו כי ידע מקדים יכול לעזור לכם להציל חיים ברגע האמת!
תוכן עניינים
מהן מדבקות לדפיברילטורים?
דפיברילטור הוא מכשיר החייאה שיכול להציל חיים ולכן ישנם דפיברילטורים אוטומטיים במקומות ציבוריים רבים, המיועדים לשימוש על ידי האזרחים. המכשיר מיועד לשימוש במקרה שבו אדם חווה דום לב פתאומי. הדפיברילטור שולח שוקים חשמליים למטופל, ומחזיר את קצב ליבו למצב תקין. טיפול מהיר במכשיר קריטי להצלת חיים: תוך 4 דקות מהרגע שהתחולל דום לב, מתחיל נזק מוחי בלתי-הפיך שברוב המקרים יוביל למוות. לפיכך, יש לפעול בנחישות ובמהירות.
ברגע ההפעלה, כל דפיברילטור מקריא הוראות ברורות עבור האדם המטפל ויש לעקוב אחריהן בדבקות. כפי שאמרנו, אחד הפרמטרים החשובים ביותר להצלחת ההחייאה לאחר התקף לב קשור לשימוש נכון במדבקות ובמיקום שלהן על גוף החולה. אז איפה ממקמים מדבקות דפיברילטור? מייד נסביר.
לפני שמדביקים – הקפידו על ארבעת הכללים הבאים
#1) התקשרו למד"א – הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות במקרה חירום רפואי, זה להתקשר למוקדן מד"א שישלח אמבולנס לזירה, וילווה אתכם על רמקול לאורך פעולות ההחייאה. במקביל התחילו להשתמש בדפיברילטור.
#2) ייבוש החזה – במידה ואזור החזה של המטופל רטוב מזיעה או ממים, עליכם לייבש אותו באמצעות פדים הכלולים בערכה.
#3) הסרת שיער גוף – במקרה שמדובר בגבר עם שיער רב על החזה, יש להסיר את השיער באמצעות סכין גילוח המצורף לערכה.
#4) משטח קשיח – להצלחת הפעולה, וודאו שהאדם שוכב על משטח קשיח.
מיקום מדבקות לדפיברילטורים – התבוננו באיור על גבי המכשיר
כל ערכה מגיעה עם איור על גבי המכשיר עצמו, או על גבי המדבקות שמגיעות איתו. ישנן שתי מדבקות בכל ערכה:
✔️ מדבקת ימין של דפיברילטור מיועדת להדבקה בצד ימין של חזה המטופל.
✔️ מדבקה שמאל של דפיברילטור מיועדת להדבקה בצד שמאל של חזה המטופל.
חשוב שלא תבלבלו ביניהן. יש למקם כל אחת מהמדבקות במקום הייעודי לה, בהתאם להוראות באיור. שימו לב: מיקום המדבקות על מבוגרים שונה מהמיקום על ילדים מתחת לגיל 8. כמו כן, מיקום המדבקות עבור גברים ונשים שונה מעט גם כן. מייד נרחיב על כך.
מיקום מדבקות דפיברילטורים למבוגרים
ברוב המוחלט של המקרים, אנחנו נדרשים להשתמש בדפיברילטור על חולים מבוגרים, ולפיכך הפסקה הבאה תתאר את המיקום הנכון לחולים המבוגרים. בפסקה הבאה נתייחס למונח "קו הפטמות": אם המטופל הוא גבר – חשבו על קו דימיוני שעובר ומחבר בין הפטמות שלו. אם המטופלת היא אישה – חשבו על קו שעובר בין קפל השד הימני, לקפל השד השמאלי שלה.
את המדבקות יש להדביק לפי ההוראות הבאות:
✔️ מדבקה ימנית – את המדבקה הימנית יש להדביק על צד ימין של חזה המטופל, מעל לקו הפטמות ומתחת לעצם הבריח.
✔️ מדבקה שמאלית – את המדבקה השמאלית יש להדביק על צד שמאל של חזה המטופל, מתחת לקו הפטמות.
שימו לב: כל המדבקות הן חד פעמיות. מדבקות חד פעמיות לדפיברילטורים צריכות להיזרק בתום השימוש, ואין לעשות בהם שימוש חוזר.
הערה נוספת – בחלק מהמכשירים (בעיקר במכשירים המיועדים לילדים) תצטרכו להדביק מדבקה אחת בגבו של את המטופל ואת השנייה בחזה, לכן הקו המנחה שלכם הוא תמיד לעקוב במדויק אחר ההוראות באיור.
מיקום מדבקות לדפיברילטורים לילדים
רוב מכשירי הדפיברילטור מתאימים לשימוש בכל סוגי האוכלוסיות, כולל מבוגרים (מעל גיל 8), ילדים (מעל גיל שנה ומתחת לגיל 8), ותינוקות (בני שנה ומטה). עם זאת, חלק מהמכשירים מתאימים לטיפול במבוגרים בלבד. מכשיר המיועד לילדים יגיע עם הסימון המבהיר כי הוא מתאים לשימוש לבני שמונה שנים ומטה, במשקל של 25 קילוגרם ומטה.
מיקום המדבקות במכשיר דפיברילטור המיועד לילדים שונה מאשר המיקום של מבוגרים – מדבקה אחת ממקמים על החזה, ואת השנייה באזור המקביל בגב העליון.
לסיכום – מדבקות לדפיברילטור והשימוש בהן
מיקום מדבקה לדפיברילטור על הגוף קריטי להצלחת ההחייאה. כל מכשיר מגיע עם הוראות שימוש הכוללות איור, המסביר בדיוק היכן למקם את המדבקות. הקפידו לעקוב אחר ההנחיות הללו. במקביל יש להתקשר למד"א. כשכוחות ההצעה מגיעים, בדקו אם המכשיר כולל כרטיס זיכרון. במידה וכן, הדפיסו את פרוטוקול ההחייאה והעבירו אותו לפרמדיק.