מהו מוניטור דפיברילטור?

מוניטור דפיברילטור, בניגוד למכשיר הרגיל, הוא מכשיר שגם מנטר וגם מטפל. כלומר, המכשיר יכול לשמש לניטור הפרעות קצב מסכנות חיים וגם לטיפול בהן.

המכשיר מחובר באמצעות אלקטרודות לחזה של המטופל, עוקב אחר קצב הלב ובמקרה הצורך שולח שוק חשמלי שמשתיק את קצב הלב לרגע קצר. כשהלב חוזר לפעום, הוא פועם בקצב סדיר. מוניטור דפיברילטור חיוני במצבים של הפרעת קצב מסכנת חיים כמו פרפור חדרים, הפרעות מסוימות של טכיקרדיה, וכן לצורך החייאה.

מוניטור-דפיבילטור
מה זה מוניטור דפיבילטור? אילו דגמים קיימים? מידע מקיף ומחירים

מתי משתמשים במוניטור דפיברילטור?

מכשיר דפיברילטור מיועד למקרה חירום בו אדם חווה אירוע לבבי. הסימנים המעידים על אירוע לבבי הם אובדן הכרה, נשימה בקצב לא סדיר וזיעה קרה. אדם שחווה אירוע לבבי אך נמצא בהכרה יתאר תחושות של לחץ או כאבים בחזה, סחרחורת ולעיתים דפיקות לב מואצות או צפצופים בחזה.

במצב כזה, מחברים את החולה למכשיר דפיברילטור במהירות, עוקבים אחרי ההוראות ובמקביל מטלפנים למד"א ומחכים להגעתם לזירה. מוניטור דפיברילטור מסוגל לאבחן הפרעת קצב ובמידת הצורך שולח שוק חשמלי שמסדיר את קצב הלב ומציל חיים.

איזה סוגי מוניטורים לדפיברילטורים קיימים?

ישנם סוגים שונים של מוניטורים שמתאימים למגוון שימושים.

✔️ מוניטור לפיברילטור אוטומטי: דפיברילטור אוטומטי דוגמת מוניטור דפיברילטור אוטומטי פיליפס מתאימים לשימוש של הקהל הרחב. אופן ההפעלה ידידותי למשתמש ולא נדרשת השכלה רפואית. המכשיר האוטומטי מקריא הוראות ברורות למי שמתפעל אותו. מכשירי דפיברילטור אוטומטיים מנטרים את קצב הלב ובמידת הצורך שולחים פולסים חשמליים ברמת האנרגיה הנדרשת באופן אוטומטי. החוק מחייב התקנת של מכשיר דפיברילטור אוטומטי במקומות הומי אדם ובפרט במקומות עם אנשים שנמצאים בסיכון לחוות דום לב, כמו בתי אבות וחדרי כושר.

✔️ מוניטור דפיברילטור חצי אוטומטי: דפיברילטור חצי אוטומטי מיועד לצוותים רפואיים. דרגת ההכשרה הנדרשת כדי להפעיל מפעם חצי אוטומטי נמוכה בהשוואה לזו של מוניטור דפיברילטור ידני – גם פרמדיקים יכולים להשתמש בו. מפעם חצי אוטומטי מציג תוצאות א.ק.ג ומאפשר לצוות לבחור את רמת הזרם החשמלי הדרושה באופן ידני.

✔️ מוניטור דפיברילטור ידני: דפיברילטור ידני הוא סוג של מוניטור דפיברילטור מתקדם המיועד לצוותים רפואיים שעברו הכשרה רפואית רחבה, ונמצא בשימוש בדרך כלל בבתי חולים ובחדרי ניתוח. פרמדיקים בניידות לטיפול נמרץ רשאים גם הם להשתמש במוניטור ידני.

מוניטור דפיברילטור נייד – המכשיר שחולל מהפכה

בשנות ה-60 המוקדמות הרופא פרנק פנטרידג' מאירלנד יזם פרויקט להתקנת מכשירי דפיברילטור ניידים באמבולנסים. ההחלטה הייתה פריצת דרך של ממש. ככל שחלפו השנים הטכנולוגיה של המכשירים הלכה והשתכללה, ובהתאם גם היכולת להציל חיים. בשנת 2007 חוקק חוק הדפיברילטור במדינת ישראל. החוק מחייב הצבה של מכשיר דפיברילטור במקומות ציבוריים שבהם נמצאים 500 איש ומעלה.

מוניטור דפיברילטור לצוותים רפואיים

חלק מהדגמים המתקדמים מאפשרים לצוותים מוסמכים לערוך אבחון רפואי מקיף למצבים לבביים גם מחוץ לכותלי בית החולים. מעבר לניטור לבבי, מכשירים מתקדמים של מוניטור דפיברילטור מאפשרים גם ניטור נשימתי, ומספקים נתונים רפואיים שונים כולל ECG 12 lead, ETco2, IBP, NIBP, SP-MET ועוד. לאחר הניטור, המכשיר מאפשר הדפסה ושידור של  הנתונים באופן מידי.

מחירי דפיברילטורים מסוג מוניטור ינועו ברוב המקרים בטווח שבין 4,500 ל-8000 שקלים.

✔️ עשוי לעניין אותך: מדריך ביצוע החייאה | הוראות שימוש בדפיברילטור

* לסיכום

מוניטור דפיברילטור משמש למקרים של אירוע לבבי מסכן חיים. המכשיר משלב בין ניטור קצב הלב של החולה וטיפול באמצעות דפיברילציה – שוק חשמלי שמסדיר את פעימות הלב.

מוניטור דפיברילטור נמצא בשימוש בבתי חולים, מרפאות, בניידות טיפול נמרץ וכן במקומות ציבוריים הומה אדם. המכשיר שולח שוק חשמלי שמשתיק את קצב הלב ומאפשר לו להתחיל מחדש.