ערכת החייאה עשויה להציל חיים ברגע האמת, לכן הצבת ערכות החייאה בסיסיות ומקצועיות במקומות ציבוריים באה לספק מענה לזמן התגובה הראשונית, במקרה של אירועי לב שעלולים לסכן חיים.

זמן זה הוא חשוב ומשפיע במיוחד על סיכויי ההישרדות של המטופל, כאשר על פי נתוני מגן דוד אדום לישראל כל דקה שחולפת מרגע האירוע ועד לקבלת טיפול רפואי- מפחיתה בכ- 7%-10% את סיכויי הישרדותו. על פי נתון זה ניתן ללמוד, כי במידה ולשירותי העזרה הראשונה באמצעות אמבולנס ייקח כשבע דקות להתייצב במקום האירוע, הדבר יפחית את סיכויי ההישרדות בכ-50%.

הסיוע הראשוני היעיל ביותר למטופל מתבסס על מתן שוק חשמלי אשר נועד לחדש את פעילות הלב בהקדם האפשרי, כאשר בהמשך ועם ההגעה לבית החולים, יזכה המטופל לטיפול מקיף יותר בהתאם לתוצאות הבדיקות ולאופי הבעיה. למעשה, ערכה להחייאה עם דפיברילטור היא ערכה המספקת שירותי עזרה ראשונה מצילת חיים.

ערכת החייאה
ערכת החייאה – מדריך בנושא ציוד החייאה חיוני

 

הצבת ציוד החייאה ועזרה ראשונה – מה אומר החוק?

בשנת 2008 קבע המחוקק את חוק הצבת מכשור החייאה במקומות ציבוריים, המוכר גם כחוק הדפיברילטורים. החוק מגדיר מהי ערכת החייאה ניידת, הכוללת מכשיר שנועד להחזיר את פעולת קצב הלב למצב סדיר בעת אירוע לב אשר הפריע לתפקודו. קיימת חובה להציב ערכות החייאה אשר אושרו על ידי משרד הבריאות הישראלי (באמצעות היחידה לאישור אביזרים רפואיים), כמו גם עמידה בדרישות שר המסחר והתעשייה.

החוק גם מתייחס למקומות בהם יש להציב דפיברילטורים וערכות לציוד החייאה, כאשר בראשיתו הגדיר החוק מקומות ציבוריים, כאשר עדכון והרחבת החוק והתקנות הנלוות לו בשנת 2014 הכלילו את המונח למקומות רבים נוספים דוגמת מוסדות חינוך, מבנים מסחריים ואחרים.

מה כוללת ערכת החייאה בסיסית?

מפרט של ערכת החייאה יכלול לפני הכל מכשיר דפיברילטור תקין ומוכן לשימוש. 

תיקי החייאה ועגלות החייאה יכללו גם:

✔️ מספריים לחיתוך בדים עבים ויצירת נגישות למטופל, חוסם עורקים גמיש וסט גזה סטרילי.

✔️ מפוח הנשמה לרבות מסיכות הנשמה למבוגרים ולילדים וכן מכשיר שאיבה (סקשיין).

✔️ קטטר

✔️ מסיכות, משקפי חמצן ובלון חמצן וכן סט נתיבי אוויר

✔️ ווסת רפואי סלקטור

המטרה באבזור עשיר ומגוון בתוך עגלות ההחייאה, היא להחזיק ככל הניתן בציוד החייאה המותאם לצרכי המטופל בזמן אמת, שישמש להצלת חיים במקרה הצורך.

ציוד החייאה ועזרה ראשונה – מיקום, תפעול ותחזוקה

האחריות על הצבת ערכת החייאה מקצועית חלה על הגורם האחראי על המבנה ו/או החלל האמור:

✔️ הרשות המקומית וכן הנהלת הקניון, בניין המשרדים או המתחם המסחרי, לרבות בניינים המיועדים להשכרה

✔️ מרפאות וקליניקות כמו מרפאות שיניים וכדומה.

✔️ הנהלת מוסד חינוכי או בית ספר

✔️ בעלים/מנהלים של עסקים פרטיים דוגמת: אולם אירועים, מכון כושר, מסעדה, בית קולנוע, תיאטרון, מתחמי בידור ופנאי.

✔️ הנהלת מתחמי תעבורה ותנועה – רכבת ישראל, רשות הנהלים, רשות שדות התעופה.

את ציוד ההחייאה יש להציב במקום בולט ונגיש על מנת שיהיה ברור איפה יש דפיברילטור ופריטים חשובים אחרים, כמו גם להציב שלטים ברורים ומוארים בחושך, המסבירים למבקרים ולשוהים במבנה היכן מוצבות ערכות ההחייאה על מנת שלא יצטרכו לחפש אותן בעת הצורך.

ערכת הדפיברילטור תוצב בארון סגור שאינו נעול, בגובה שלא יפחת מ-1.20 מן הרצפה ולא יעלה על 1.5 מטר.

על העובדים במקום לעבור קורס החייאה ושימוש במכשיר הדפיברילטור במטרה לספק מענה ומתן עזרה ראשונה בעת הצורך. זאת למרות שהמכשירים המתקדמים הנמכרים כיום הם חצי אוטומטיים, אינם דורשים ידע רפואי וקובעים באופן אוטומטי את קצב הספיקה הנדרש.

תחזוקת ערכת החייאה

מעבר להצבת ציוד החייאה והנשמה, חלה החובה על הנהלת המבנה/המתחם גם לתחזוקה נכונה של ציוד עגלת החייאה, ובראשם מכשיר הדפיברילטור. בכל מתחם/חלל בו הוצב מתקן כזה, יש למנות עובד אשר באחריותו לבצע בדיקה שבועית למכשיר ולסביבתו, שיכלול את הבדיקות הבאות:

#1) בדיקת נגישות לארון – פתיחת הארון בקלות ובמהירות.

#2) בדיקת קיום השילוט – איתור שחיקה, נפילת שלט, שלט שאינו מואר כנדרש – והחלפתו.

#3) בדיקת נורית חיווי פעילה ותקינה במכשיר.

#4) בדיקת אנרגיה – סוללות, החלפת סוללות על פי צורך.

#5) בדיקות נוספות בהתאם להוראות היצרן – תקינות, הובלת חשמל, בדיקת אלקטרודות וחיבורים.

את תוצאות כל הבדיקות הללו יש לתעד בטופס מובנה שכולל תאריך, ולשמור את הטפסים בצורה מסודרת לתקופה בת 12 חודשים.

רכישת ציוד החייאה

החוק בישראל מגדיר במפורש את רשימת הארגונים, בתי העסק, המוסדות והמבנים בהם חלה חובת הצבת ערכת החייאה, בדגש על מכשיר דפיברילטור. יחד עם זאת, חשיבותו של המכשיר וסיועו האפשרי בהצלת חיי אדם, כמו גם נגישות הרכישה והשימוש בו, מביא גם עסקים וארגונים עליהם לא מוטלת החובה האמורה לרכוש את המכשיר.

עיריות ורשויות מקומיות החלו במדיניות פריסה של עמדות החייאה במרחבים הציבוריים, דפיברילטורים וציוד החייאה בבתי ספר וגני ילדים, מתנ"סים ובמקומות נוספים.

רכישת ציוד החייאה והצבת מכשיר דפיברילטור היא פעולה פשוטה ליישום, עלותה נוחה ואינה מאיימת והחברות המספקות את המוצרים מספקות גם ייעוץ, הכוונה והדרכת שימוש ראשונית למשתמשים המיועדים.

חשיבות הצבת ציוד החייאה ובראשו מכשיר דפיברילטור, מצאה את דרכה גם לעולם החדשנות הטכנולוגית, כאשר סטודנט ישראלי לרפואה פיתח אפליקציה מצילת חיים הקרויה: איפה דפי, פועלת על טכנולוגיית המיקום במכשיר הסלולרי ומאתרת בנקל את עמדת ההחייאה והמכשיר הקרובים ביותר, לשימוש הציבור בעת הצורך.