מי המציא את הדפיברילטור?

מי המציא את הדפיברילטור, מי הרופא הראשון שעשה בו שימוש ואילו שלבי התפתחות עבר המכשיר עם השנים. בשורות הבאות נציג בפניכם את כל המידע על המצאת הדפיברילטור אשר מלמדת לא מעט גם על התפתחות הרפואה בכללותה והכלים המוגבלים שעמדו לרשות רופאים לאורך השנים ושימשו אותם בריפוי ובהצלת חיים.

מי המציא את הדפיברילטור

מי המציא את הדפיברילטור – מידע מקיף אודות ממציא הדפיברילטור והיסטוריית המכשיר

המצאת מכשיר הדפיברילטור

הניסיון להתחקות אחר הדפיברילטור הראשון מוליד לא מעט טוענים לכתר ממציא הדפיברילטור, כאשר כל אחד ואחד מהם תרם רבות להתפתחות האבולוציונית של המכשיר ולתועלות שניתן להפיק ממנו – הצלת חיים במגוון סיטואציות ומקומות.

דפיברילטור, אשר נקרא בעברית: מַפְעֵם, הוא מכשיר אשר נועד להציל חיי אדם, במקרים בהם הוא חווה הפרעה בקצב הלב אשר מביאה לסיכון חיים. הפרעה בקצב הלב עשויה לגרום לקצב לב מואץ, להתכווצות תאי ריר הלב, התכווצות העליות, פרפור חדרים ועצירת הפעילות התקינה של משאבת הלב, ומניעת הזרמת דם מן הלב אל איברי הגוף האחרים, בדגש על המוח. ללא תיקון מידי ומהיר של הפרעת הקצב המטופל עשוי ללקות בנזק מוחי ואף לאבד את חייו בתוך דקות ספורות בלבד.

המצאת הדפיברילטור והחדשנות שהפכה את השימוש בו לנגיש, הן תוצר בן עשרות שנים, בהן ההיסטוריה של המכשיר חוותה והולידה חידושים מכניים וטכנולוגיים רבים, שהפכו את מכשיר הדפיברילטור למכשיר הנגיש והיעיל שהוא כיום.

מתי המציאו את הדפיברילטור?

כדי לענות על השאלה כמה זמן קיים הדפיברילטור נחזור אל הדפיברילטור המקורי שהיה נהוג בשימוש בשנת 1933 כמכשיר ששימש רופאים לצורך החדרת שתי אלקטרודות משני צדי הלב – לצורך הסדרת קצב הלב. השימוש במכשיר דרש חדירה כירורגית אל לבו של המטופל באמצעות ניתוח, מה שעיקר את מטרתו והביא לאובדן מטופלים בעלי הפרעת קצב על שולחן הטיפולים בשל הזמן הנדרש ליישום פעולה שכזאת.

המכשיר נועד לתת מענה לבעיות בקצב הלב אשר נגרמות במעמד ניתוח לב פתוח, והרופא הראשון שעשה בו שימוש לצורך זה היה פרופסור קלוד בק – שעשה שימוש ראשון במכשיר בשנת 1947. מעמד זה הביא ללמידה ולמחקר אשר נגעו הן ליכולותיו של מכשיר דפיברילטור, ובעיקרן לצרכים אליהם הוא לא בר יכולת לספק מענה.

בשלהי שנות ה-50 של המאה העשרים, צוות רופאים מארה"ב, בהובלת ד"ר אסקין שפיקח על הצורך הרפואי, ובליווי של א. קלומוב שהביא את המומחיות הטכנולוגית, נולד האב טיפוס הראשון למכשיר דפיברילטור חיצוני, שסיפק עוצמת זרם חשמלי גבוהה במיוחד, מה שאפשר את השימוש בו באופן חיצוני ללא צורך בחדירה כירורגית, ולמעשה שכלל את היכולת להצלת חיי מטופלים החווים הפרעת קצב לב בזמן אמת.

שלב נוסף באבולוציה של הדפיברילטור התרחש בתחילת שנות השישים, כאשר פרופסור פנטרידג' החל בשיווק של טכנולוגיה חדשנית ומשנה חיים: מכשירי דפיברילטור ניידים שהוצבו בבתי חולים והעניקו טיפול חירום מציל חיים למטופלים במצבי דום לב ופרפור חדרים באופן מידי ונגיש.

המפעמים הניידים הוסיפו להתחדש ושווקו בעוצמות שוק חשמלי שונות וניתנות להתאמה, בגדלים שונים ותוך הנגשתם לאמבולנסים, מרכזים רפואיים אחרים ובהמשך למכשירים אוטומטיים הניתנים להפעלה ללא הכשרה רפואית ומותאמים להצבה במקומות ציבוריים לצורך הצלת חיים.

פיתוח נוסף וחשוב במיוחד שייך לרופא הישראלי, ד"ר מישל מירובסקי, שנתן מענה לצורך של מטופלים בסיכון בתגובה מהירה ופיתח את הדפיברילטור המושתל, אשר מושתל תחת עור המטופל, מזהה באופן עצמאי הפרעת קצב לב ומשדר שוק חשמלי להסדרתה.

למידע נוסף אודות דגמי דפיברילטור ומחירים >>

מקורות לקריאת המשך: תשובות לשאלות נפוצות על דפיברילטור, ויקיפדיה, אתר aedusa